Verzekering Drones

Verzekerings-plicht (uav) drones eind 2015…+ Update

Vooruit kijkend naar de nieuwe wet en regelgeving die er over een dikke 2 weken aan komt, kunnen wij nu alvast aangeven dat drone’s vanaf 2015 verzekerd moeten zijn.
Dit komt uit de studie groep ministerie van V&J (Veiligheid & Justitie).
het betreft hier drones die in alles categorieen vallen, zowel de piloten van professionele als de “mini drones” krijgen deze plicht.
Voor de commerciële vluchten was dit altijd al een plicht om verzekerd te zijn, maar de hobbyisten zullen dit zeker als een koude douche ervaren.
Buiten het feit dat deze groep zeer beperkt word om hun vluchten binnen een kleinere straal (100 horizontaal en 50 verticaal) te vliegen, moeten ze nu dus vanaf 2016 ook aantoonbaar op locatie verzekerd zijn.

Het aanbod in verzekeringen is erg beperkt en aanbieders van verzekeraars al helemaal. Nederland telt momenteel maar 2 verzekeraars die dit type verzekering aanbiedt.
Daarbij moet je ongeveer rekening houden met 8% van de nieuwe waarde van je drone aan premie per kalenderjaar.
( voorbeeld : Phanthom kost 1299,- X 8% premie = 103,- per jaar aan  verzekering)

Zoals je in onderstaand filmpje kan zien zit een ongeluk in een klein hoekje…

Regelgeving “Mini drones” aangepast….

Over het onderwerp “Mini Drones” is al heel veel gezegd en met name het commercieel vliegen na 1-7-2015.
Ook in de nieuwe aanpassing zal deze maatvoering naar beneden worden bijgesteld (van 4KG naar 1KG) aldus EUROusc.

Mocht dit ook daadwerkelijk een feit zijn, dan houd in (voor de snelle rekenaars onder ons) dat ook de kleinste klasse categorie “DJI Phantom” in de professionele categorie gaat vallen en je dus beperkt mag vliegen (binnen de modelvlieg wereld). Deze groep kan ongestoord vliegen op de daarvoor aangegeven locaties zoals : afgezetten velden binnen de gemeente en sportvliegvelden.

Ook zal er na verwachting een by-pass komen op de mini-drone qua formaat, zo zijn “fixd-wing-drones” vele malen lichter maar veel groter dan de categorie S1000 drones en zal er een maximale afmeting binnen deze categorie komen.

Zodra we meer nieuws hebben, melden we dit direct aan jullie….

———————————————————————————–

Update 19-6-2015 

Vandaag is er vanuit de staten generaal uitstel aangevraagd omtrent de nieuwe regelgeving 1-10-2015
De “Mededeling Europese luchtvaartmarkt voor het veilige en duurzame civiele gebruik van drones” en zal op donderdag 3 september 2015 opnieuw herzien worden.
Tot die tijd is er geen uitsluitsel op de nieuwe regelgeving en is de verwachting dat 1-7-2015 ook uitgesteld zou worden als datum voor intreding nieuwe civiele regelgeving.
Of de deadline (die gesteld is door minister Mansveld) per 1 oktober wel gehaald word als september de case “Mini-Drones” als hamerstuk op de agenda staat, lijkt ons het niet heel onwaarschijnlijk dat ook deze datum ver vooruitgeschoven word.
Tot zo ver voor de hobbyisten toch een zonnige zomer…

Besluitvorming uitgesteld

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.