Wolken, luchtsoorten en drukverdeling…

Wolken soorten - types

 

 

Elke vlieger kent het gevoel, mooi weer in aantocht en op zoek naar mooiste beelden.
Maar, blijft het mooi weer en wat kan ik verwachten op locatie, waar moet ik op letten tijdens het vliegen en wat zijn de signalen van moeder natuur op opkomende ? We hebben alle scenario’s even voor je in kaart gebracht en een aantal handige tips voor het vliegen en de observant.
Neem altijd in afweging, hoe mooie de locatie ook is, hoeveel druk je ook eventueel hebt van opdrachtgever, de veiligheid van jou, je team, en je omgeving is het allerbelangrijkste!


Wolkentypes 

Wolkenkaart en type luchtsoorten

Cirrus                    Ci Vederwolken
Cirrocumulus     Cc Klein schapenwolken
Cirrostratus        Cs Melklucht, zeer dunne laag met ijswolken
Altocumulus       Ac Grote schapenwolken
Altostratus          As Matglas, de zon kan er niet doorheen schijnen
Stratocumulus   Sc Golfwolken
Stratus                  St Lage wolken, die soms op mist lijken
Nimbostratus    Ns Regenwolken, waaruit het uren kan regenen
Cumulus              Cu Stapelwolken
Cumulonimbus  Cb Buienwolken, soms met hagel en onweer

De oranje weergegeven wolken types zijn zeer onstabiele en verraderlijke varianten, hierdoor is het niet aan te raden om überhaubt op te stijgen. De kans op windvlagen en snelle verandering in de atmosfeer is zeer groot.
De rode wolkentypes zijn zeer gevaarlijk en brengen bijna altijd neerslag met zich mee, dit kan gepaard gaan van motregen tot slagregens en onweer met wateroverlast. daarbij neemt de wind ook vaak fors toe.

Wolken veren bewolking drone Onweerswolk - rolwolk

 

Een blik op de wolkenhemel steil omhoog toont vaak dat wolken in verschillende richtingen bewegen. Soms zijn dat andere richtingen dan de richting van waaruit de wind aan het aardoppervlak waait. Wolken worden door de wind voortbewogen, maar aan de grond kan de wind uit een heel andere hoek waaien dan op bepaalde hoogte in de troposfeer. Wolken kunnen op verschillende niveaus voorkomen en kunnen dan ook uiteenlopende kanten op gaan. Wolken op grotere hoogte kunnen zelfs in tegengestelde richting bewegen dan lagere wolken en soms zijn er drie “lagen” zichtbaar.

Het goed waarnemen van wolken is lastig: de professionele waarnemer heeft de instructie om het uiterlijk van de hemel in zijn geheel te observeren (dus ook aan de horizon) en de ontwikkelingen goed te volgen. Wolken veranderen voortdurend, sommige groeien omhoog, andere kunnen wervelingen vertonen, ineens verdwijnen.

Een onrustige atmosfeer kan vaak worden herkend aan de chaotische wolkenhemel. Met name bij buien zijn de wolkenflarden door sterke turbulentie flink in beweging. In de buurt van buien kunnen in korte tijd grote verschillen in windrichting tussen nabij gelegen plaatsen optreden die ook in de wolken tot uiting komen. De bovenkant van een grote buienwolk vormt vaak een aambeeld dat op grote hoogte kan verwaaien.

Cumulonimbus_2 - kopie

Winden uit verschillende richtingen komen ook voor als een lokaal, kortdurend verschijnsel. Zo kan bij zeewind vlak boven het strand de wind van zee komen, terwijl op grotere hoogte rook juist naar zee drijft. Aan de wolken zijn dergelijke verschillen goed af te lezen.

Luchtdrukverdeling

Een isobaar is een lijn op een landkaart of in een diagram die punten van gelijke druk met elkaar verbindt. De eenheid van druk heet bar, alhoewel tegenwoordig de eenheid pascal de norm geworden is. De lijnen worden meestal op een afstand van 5 hectopascal luchtdrukverschil van elkaar weergegeven. Het woord wordt ook bijvoeglijk gebruikt, zoals in een isobaar proces. Het is een voorbeeld van een isolijn die zowel in de thermodynamica als in de meteorologie veel gebruikt wordt.

Door drukverschillen in een gas of vloeistof is er sprake van een drukgradiëntkracht en zal er een stroming op gang komen van het hogedrukgebied naar het lagedrukgebied. De bewegingsrichting is evenwijdig aan de isobaren.
Voor het vliegen met UAV is het daarom noodzakelijk om deze kaarten vooraf goed te bestuderen en kijken of er drukverschillen gaan optreden.

Door de draaiing van de aarde bewegen objecten en luchtpakketjes niet recht op hun doel af maar buigen ze af naar rechts op het noordelijk halfrond en naar links op het zuidelijk halfrond. Als er zoals op zee weinig wrijving aan het oppervlakte is loopt de wind uiteindelijk zelfs exact parallel aan de isobaren. Dat is de reden dat druksystemen op zee lang kunnen blijven bestaan: het hogedrukgebied loopt niet leeg en het lage drukgebied niet vol. Boven land is er meer wrijving en komt er een kleine hoek tussen isobaar en wind. Daardoor is het over land binnen een week of zo gedaan met de druksystemen. Rond de evenaar is de corioliskracht nul. Daardoor zijn daar ook geen druksystemen en geen grote windvelden.

Isobaren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tip

Als afsluiter hebben we nog een leuke tool waarmee je vrij eenvoudig de situatie over verschillende tijdvlakken kunt aflezen.
Installeer / bezoek de website uavforecast en voer jou gewenste vlieglocatie in. Verander na wens elk variabel en zo heb je je persoonlijke weerstation actueel en altijd bij je.
Voor de gecertificeerde piloten, je kan het moment ook uitprinten en in je log-boek bewaren om als bewijslast aan te tonen.
Naamloos
Mocht je vragen of antwoorden ergens op willen, vul dan even je gegeven hieronder in.

 

Team Drone-Flight.

Bron: MeteoConsult & Wikipedia
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.