“Versoepeling regels Drones van tafel” Aldus Luchtvaart Nederland

Het is een kwestie van tijd voordat een drone in botsing komt met een vliegtuig, nu bedrijven en hobbyisten zich steeds vaker met onbemande toestellen in het luchtruim begeven. Daarvoor waarschuwen piloten, luchtverkeersleiders en andere professionele gebruikers in het luchtverkeer.

Aanleiding voor de noodkreet is een incident vorige week maandag. Een toestel van Lufthansa kwam toen bijna in aanvaring met een onbemande drone bij landing op de luchthaven van Warschau. Vrijdag rapporteerden de Britse luchtvaartautoriteiten een vergelijkbaar voorval bij de luchthaven Londen Heathrow. Daar kwam op 15 maart een drone tot op slechts zes meter afstand van de vleugel van een Airbus A320 met 150 passagiers aan boord.

Meer ongeschoolde gebruikers

Het groeiende aantal incidenten hangt samen met het toenemende gebruik van drones voor uiteenlopende commerciële doeleinden, van de inspectie van moeilijk bereikbare gebouwen als telefoonmasten en windturbines tot het maken van video-opnamen tijdens muziekfestivals. Ook hobbyisten kopen steeds vaker een drone, die al vanaf € 50 in de winkel te krijgen is.

Met de komst van een grote groep nieuwe, ongeschoolde gebruikers groeit echter ook de kans op ongelukken, stelt de pilotenvakbond, de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV). ‘Het is nu wachten op een echte botsing’, zegt Piet-Hein Eldering, bestuurslid vliegtechnische zaken en co-piloot op de Boeing 747 bij KLM.

Onzichtbaar op de radar

De toegenomen drukte in het luchtruim verontrust ook helikopterpiloten, die net als drones laag boven de grond vliegen. ‘Tot nu toe heeft het niet geleid tot botsingen of omvliegen, maar het lijkt een kwestie van tijd als het zo doorgaat’, zegt een woordvoerder van ANWB Medical Air Assistance, dat vier traumahelikopters in de lucht houdt.

Luchtverkeersleiders krijgen lastig grip op de onbemande toestellen. ‘We kunnen ze niet op de radar zien en we kunnen ook niet communiceren met de drone-bestuurders’, zegt een woordvoerster van de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL).

Celstraf voor Britten

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft de wetgeving voor dronegebruik per 1 juli aangepast. Voor kleinere drones zijn de regels versoepeld, voor zwaardere toestellen zijn de eisen juist verzwaard. De LVNL wil graag nog strengere regels. ‘In onze beleving is het nog niet voldoende als je kijkt naar het verwachte gebruik van dit soort apparaten.’

Britse autoriteiten hebben dronegebruikers vorige week gewaarschuwd dat ze celstraf riskeren als ze de veiligheidsregels overtreden.

Bron: FD

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.