Matthijs van miltenburg eist snelheid drone regelgeving

Matthijs van Miltenburg (D66-Europarlementariër) pleit voor Europese drone regelgeving

Regelgeving moet in de 6e versnelling
D66-Europarlementariër Matthijs van Miltenburg vindt het van groot belang dat drones op een verantwoorde en veilige manier deel gaan uitmaken van het luchtruim. Daar pleitte hij vandaag voor in een debat in de Transportcommissie van het Europees Parlement. “Afgelopen week nog stortte er een drone neer vlakbij een landingsbaan van Schiphol omdat de bestuurder de controle verloor over het toestel. En dit is niet de eerste keer dat zoiets gebeurt. Daarom moeten we vaart maken met eenduidige Europese regels voor civiel gebruik. Zowel over de veiligheid, vergunningen en privacy.”

Snelle ontwikkelingen
De industrie rondom drones is volop in ontwikkeling en biedt kansen voor economische groei. In Nederland gaat het vooral om jonge innovatieve bedrijven. Drones worden steeds vaker ingezet voor de inspectie van hoge gebouwen, van infrastructuur of voor bijvoorbeeld de precisielandbouw. Van Miltenburg: “Zoals wel vaker de laatste jaren heeft de technologie de wetgeving flink ingehaald. Er is nog geen duidelijke Europese regelgeving waardoor er een wildgroei aan nationale regeltjes ontstaat. Zo zijn er tussen de Europese landen grote verschillen in benodigde vergunningen, toegestane vlieghoogten en bereik. Bedrijven willen weten waar ze aan toe zijn om te investeren in de veelbelovende ontwikkeling van drones.”

Drone industrie groeit hard

Privacy
Naast Europese wetgeving voor de veilige integratie van drones in het luchtruim, is het voor D66 essentieel de privacy te beschermen. Daarin wordt voorzien met nieuwe Europese privacyregelgeving die momenteel wordt uit onderhandeld. Daarnaast rekent D66 ook op de ontwikkeling van nieuwe technologieën die privacy-oplossingen bieden.

Tevens was Van Miltenburg kortgeleden op werkbezoek Aerialtronics in Scheveningen, een van de bedrijven die drones ontwerpt en produceert voor commerciële doeleinden. Van Miltenburg, woordvoerder voor de ALDE in het EP op het onderwerp “drones voor civiel gebruik”, stelt vast dat door het gebrek aan eenduidige regelgeving de ontwikkelingen in de sector en investeringen achterblijven. Het uitblijven van Europese regels voor civiel gebruik van drones werkt belemmerend voor de vele start ups die op dit gebied actief zijn.

Uiteraard volgen wij alles op de voet en zodra er meer bekend is over de regelgeving melden we dit direct!

Alles is na te luisteren tijdens de toelichting van de nota — >  Youtube

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.