Recreatieve dronegebruik door hobbyisten gaat nog dit jaar aan banden

DEN HAAG – Het recreatieve dronegebruik door hobbyisten gaat nog dit jaar aan banden. Zo wordt de vlieghoogte verlaagd van 150 naar 50 meter en de bestuurder mag zijn drone nog maximaal 100 meter van zich af laten vliegen.

 Dat bevestigde gisteren de woordvoerster van het ministerie van Infrastructuur. Staatssecretaris Dijksma is samen met haar collega van Veiligheid en Justitie ook bezig om te kijken of de boetes voor overtredingen fors omhoog kunnen.

Drones vormen met name voor passagiersvliegtuigen bij luchthavens een toenemend gevaar. Het verboden gebied rondom Schiphol is opgetrokken van drie naar vijftien kilometer, aldus Luchtverkeersleiding Nederland.

Toch melden beroepspiloten een zorgwekkende stijging van het aantal bijna-botsingen met drones. Ondanks het strikte verbod lappen steeds meer amateurs de regels bewust aan hun laars. Opnieuw slaat de luchtvaart alarm. „De risico’s nemen toe. Maatregelen zijn nu hoognodig”, vindt onder meer KLM.

Eind deze maand begint het ministerie een landelijke campagne in de media om de naar schatting honderdduizenden bezitters van dronespeeltjes in Nederland te wijzen op de gevaren en de voorschriften.

Maar het vermoeden bestaat onder professionele vliegers dat dit niet genoeg zal zijn en dat alleen hard ingrijpen van de overheid met strenge straffen soelaas kan bieden.

„Met producenten van drones zijn we ook in overleg om verplichte elektronica in drones in te bouwen, waardoor ze automatisch uit risicozones gebannen kunnen worden. Dit zogeheten geo-hek maakt het onmogelijk om bijvoorbeeld in de buurt van Schiphol te vliegen”, aldus het ministerie.

Volgens de woordvoerster wordt er daarbij in de Europese Unie gewerkt aan een registratie- en identificatieplicht van alle drones, dus ook die je voor een paar honderd euro in de

Bron: Telegraaf
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.