12970283_10154566206810663_2147475867_o

Mini drone regeling per 1 juli 2016

De nieuwe mini drone regeling zal van kracht zijn vanaf 1 juli 2016. Wat houdt deze regeling eigenlijk in en wat kan je er eigenlijk mee?

De drone hobbyisten die zo nu en dan een zakcentje extra willen verdienen maar de stap naar een professionele vlieger te groot vinden, kunnen gebruik maken van de mini drone regeling. Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) beperkt de mogelijkheden bij de mini drone regeling in vergelijking met de grotere commerciële versie. Wij hebben voor u even de verschillen tussen de mini drone regeling (ROC-L) en de officiële ROC (RPAS Operator Certificate) op een rijtje gezet :

Mogelijkheden en verplichtingen met ROC-L:
– Commerciële opdrachten uitvoeren
– Maximale afstand van verticaal 50M en horizontaal 100M in zichtsveld
– Zonder opgave vlucht opdracht starten
– Geen vooronderzoek voor eventuele gevaarzettingen
– Geen NOTAM plicht
– Verplichte cursus bij KEI Nederland (Vanaf september 2016 mogelijk)
– Verplichte verzekering per drone met erkende RPAS dekking (minimale dekking WA)
– Verplichte registratie bij luchtvaartuigregister
– Overige verplichtingen zijn tot dusver nog onduidelijk en kunnen nog worden toegevoegd

LET OP! Het is dus strikt verboden om zonder een ROC-L commerciële vluchten uit te voeren. Worden deze wel uitgevoerd, dan zijn zowel de betreffende piloot als de opdrachtgever in overtreding. Wanneer je schade maakt zonder ROC-L, wordt er niets door de verzekeraar uitgekeerd

Mogelijkheden en verplichtingen met ROC:
– U bent nu bij de luchtvaartautoriteit erkend bedrijf die aan alle richtlijnen voldoet die deze luchtvaartautoriteit kent
– Alle vereiste papieren zijn aanwezig op locatie (verzekeringen / erkenningen en alle ontheffingen)
– Verplicht traktijk ervaring met aftekening door examinator (nu nog onmogelijk )
– Verplicht theorie behaald bij door een ILT erkend instituut ( EUROUSC of NLR )
– Verplichte verzekering met erkende RPAS dekking (minimale dekking van 750.000 SDR WA)
– Verplichte registratie bij luchtvaartuigregister
– Verplichte registratie vlieguren registratie
– Verplichte onderhoud (maintenance) registratie
– Verplichte Operation Manual aanwezig
– Verplichte keuring van de drones (IDCA KEURINGEN)
– In de meeste gevallen moet er een NOTAM worden aangevraagd
– Vlieglocatie wordt ontruimd om uw veiligheid en die van de bezoekers dan wel dieren te waarborgen

Zoals u ziet zijn er behoorlijke verschillen tussen beide groepen in de wijze van aanpak. De uitvoering van de opdrachten is dan ook van een verschillend kaliber. Wij raden u aan altijd voor veiligheid te kiezen en door te vragen naar papieren bij een eventuele gunning. Drone-Flight is in het bezit van zowel ROC-L als ROC waardoor u ons kunt inzetten voor iedere type klus die binnen de mogelijkheden van commercieel dronevliegen valt.

Start campagne over veilig vliegen met drones

Vanaf 01-06-2016 zijn op verschillende zenders radiospotjes te horen waarin mensen die met drones vliegen worden gewezen op de regels die er gelden. Ook wordt veilig vliegen met drones extra onder de aandacht gebracht op billboards in de buurt van luchthavens. Daarnaast wordt de online campagne waarbij op verschillende sites informatie over de regels te vinden is uitgebreid. Staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu) heeft besloten de voorlichting te intensiveren mede naar aanleiding van recente meldingen op Schiphol waarbij piloten drones in de lucht zagen, terwijl het rond luchthavens verboden is om te vliegen met een drone.
Dijksma: ‘’Mensen die met drones vliegen moeten op de hoogte zijn van de regels en zich hier ook aan houden. Deze campagne is gericht op een breed publiek zodat iedere dronevlieger weet hoe hoog en waar er gevlogen mag worden met een drone. En dat is dus niét in de buurt van luchthavens. Want de vliegveiligheid van de bemande luchtvaart staat voorop’’.
Dijksma liet eerder al aan de Tweede Kamer weten dat het beleid voor de recreatieve drone-gebruiker gericht is op een intensieve handhaving. Zoals reeds voorzien was, worden de regels naar verwachting eind 2016 nog aangescherpt zodat gebruikers van recreatieve drones straks minder hoog (max 50 meter) en minder ver (max 100 meter) mogen vliegen. Ook zal Dijksma in overleg met het ministerie van Veiligheid en Justitie bekijken of de straffen die opgelegd kunnen worden bij een overtreding hoog genoeg zijn. Met de producenten van drones heeft zij inmiddels afgesproken dat zij vanuit de luchtvaartsector de juiste coördinaten van Schiphol krijgen, zodat het technisch mogelijk wordt om vliegen in de buurt van luchthavens moeilijker te maken (geo-fencing).

De regels voor het recreatief gebruik van drones zijn te vinden in het onderwerp over drones.

Radiospot ‘sirenes’

Radiospot ‘Polderbaan’

Radiospot ‘Avondvierdaagse’

13350461_1051347481612452_7948376734699914712_o