Dronebranche hevig onder druk door besluitvorming IL&T

Dronebrance hevig onder druk besluitvorming
Inspectie Leefomgeving en Transport 
( IL&T )

 

De dronebranche komt hevig onder druk te staan door de scheve besluitvorming van Inspectie Leefomgeving & Transport (IL&T). In de laatst gewijzigde regels van IL&T is te lezen dat elke aanvraag van een drone die her- dan wel gekeurd moet worden voor commerciële doeleinden een langere weg af moet leggen dan voorheen. Dit gaat via de daarvoor aangegeven route en erkende bedrijven die deze keuring uitvoeren. Dit laatste is nu net de spreekwoordelijke bottlenek. De, bij velen wel bekende, IDCA-keuringen kostten voor 1-7-2015 € 2200,- excl btw. Sinds de nieuwe regelgeving gaat deze keuring zo’n € 5000,- tot € 6000,- kosten omdat hier volgens IL&T een zwaardere maatstaf aan gehangen moet worden. Stel dat je een standaard multicopter uit de DJI-fabriek koopt, dan nog moet hij bij de keuring uit elkaar gehaald moet worden om hier een bedradingsschema te maken. Daarnaast moet er een gehele testvlucht op video vastgelegd worden. Dit alles geldt dus niet alleen voor custom-made drones, maar ook voor alle standaard multicopters die net uit de fabriek fabriek komen. Deze bureaucratische regelgeving zorgt natuurlijk voor onnodige kosten die ook nog eens extreem hoog uitvallen!

Hobbyisten kunnen zich ook opmaken aan een waterval aan regels en registraties.  Onze vraag aan de Dronespecialist is dan ook: Drones een vloek of een zegen?

Drones een vloek of een zegen?
“5 jaar geleden startten wij het bedrijf Dronespecialist. Na vijf prachtige doorgoei jaren hebben we altijd gestreden voor een duidelijke wet- en regelgeving. Nu 5 jaar later bevinden wij ons in een chaos van onduidelijkheden met een wet- en regelgeving die totaal niet werkbaar is voor de verkopende partijen en eindgebruikers. Dat er een regelgeving moet komen voor het vliegen van drones/multicopters, prima! Maar om dit gelijk te trekken aan de burgerluchtvaart gaat te ver!!”

Kosten opleiding en vervolgtraject:
Hieronder vind je een aantal prijzen op een rijtje om commercieel aan de slag te gaan met een drone. Alle genoemde prijzen zijn excl. BTW.

Theorietraining € 1700,-
Praktijktraining voor een vlieger met gemiddelde vliegervaring € 3000 å € 4000 ,-
RPAS beoordeling ( Keuring ) € 2200 ,-
Toesten Ops handboek € 850 ,-
Hierop aanvullend kan je ook een workshop volgen å € 1500 ,-

Totaal : 10.250,- excl. btw (zonder herkansingen)

Overige kosten :
Aanvraag RPAS operator certificat ROC € 1856 ,-
Verzekering drone : € 650 ,- ( Verschilt per verzekeraar )

“Dat je een opleiding en/of certificaat moet halen om commercieel te mogen vliegen is natuurlijk prima! Maar waarom moet hier zo’n hoog prijskaartje aanhangen? Voor 01-07-2015 was dit allemaal nog redelijk betaalbaar. Sinds de nieuwe regelgeving van 01-07-2015 zijn de kosten alleen maar gigantisch verhoogd. En dan heb je nog niet eens een machine om aan de slag mee te gaan! Deze kosten komen hier nog eens bovenop”, aldus de Dronespecialist.

Onbegrijpelijk
Het is te gek voor woorden. En dan hebben we het niet alleen over de onduidelijkheden vanuit de ministeries. Niemand weet welke kosten er nog meer bij verzonnen gaan worden. Elke twee maanden sta je weer voor een nieuwe verrassing. Ook wanneer je al bijna meer dan € 15.000 ,- voor het gehele traject hebt betaald kan je amper bedrijfsvluchten uitvoeren. Hoe haal je deze investering er dan ooit uit als commercieel dronebedrijf?

De regels voor een dronevlieger en het traject dat deze moet afleggen alvorens hij/zij commercieel mag vliegen wordt gelijk getrokken met de burgerluchtvaart. Het verschil is echter dat de burgerluchtvaart wel boven publiek en aaneengesloten bebouwing mag vliegen. De dronepiloot krijgt alleen de lasten, niet de lusten!

Nederlandse overheid
Het lijkt wel of de Nederlandse overheid geen zin heeft in vooruitgang. Ze zijn alleen maar bezig met discussies en commissies! Er wordt aangegeven dat er met de branche gesproken wordt maar als je komt met een suggestie word het afgewimpeld en krijg je nul op het rekest.

Bedankt overheid voor het meedenken in onze branche.
Welkom in de prachtige vooruitstrevende drone-wereld!

bron: Dronespecialist

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.